Το «Έξυπνο Parking» είναι η σύγχρονη λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της βέλτιστης διαχείρισης στάθμευσης στην πόλη. Αξιοποιώντας τεχνολογίες Internet of Things (IoT) και Κινητών Επικοινωνιών (Mobile) οι πολίτες και οι επισκέπτες του Δήμου μπορούν να ενημερώνονται και να βρίσκουν εύκολα και με ακρίβεια τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης.

Ο Δήμος Πάφου περνάει σε μια νέα εποχή εφαρμόζοντας σύγχρονες – έξυπνες λύσεις στη λειτουργία του και την επικοινωνία με τον πολίτη, με την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση Έξυπνου Συστήματος διαχείρισης στάθμευσης για το Δήμο Πάφου» αξίας 770.000€ εκτός ΦΠΑ.  Θα τοποθετηθούν 3.100 αισθητήρες δημιουργώντας ισάριθμες έξυπνες θέσεις στάθμευσης στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες από το κινητό τους. Η πληρωμή θα γίνεται με πιστωτικής ή/ και μέσω SMS από το κινητό του πολίτη. Η Τροχονομία  θα μπορεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους σε θέσεις που παραβιάζονται ή που καταλαμβάνονται χωρίς να πληρώνεται το τίμημα.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για τους δημότες, τους επισκέπτες, τις επιχειρήσεις καθώς και τον Δήμο.

Συγκεκριμένα τα οφέλη θα είναι:

  • Βελτιστοποίηση της διαδικασίας παρκαρίσματος μέσω της λήψης πληροφοριών για την πληρότητα, διαθεσιμότητα των θέσεων στάθμευσης και πλοήγησης μέσω κινητών τηλεφώνων (smartphones).
  • Μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης
  • Πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου και δικαιότερη χρέωση αφού οι οδηγοί θα πληρώνουν για όσο χρόνο διαρκεί η στάθμευση τους.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και μείωση των ρύπων, μέσω της μείωσης των άσκοπων μετακινήσεων των οχημάτων προς αναζήτηση θέσης στάθμευσης.
  • Η επίβλεψη και ο έλεγχος των θέσεων στάθμευσης που προορίζονται αποκλειστικά για ειδική χρήση (ΑΜΕΑ, ταξί, θέσεις φόρτωσης/εκφόρτωσης).  
  • Η δυνατότητα λήψης σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων στάθμευσης, η επεξεργασία αυτών των δεδομένων καθώς και η λήψη στοχευμένων βελτιωτικών μέτρων από το Δήμο Πάφου.
  • Η αύξηση της αποδοτικότητας της Τροχονομίας.
  • Μείωση του διαχειριστικού κόστους του Δήμου

Φωτογραφίες

Comments are closed.

Close Search Window