Νέα & Ανακοινώσεις|

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πάφου, το οποίο θα στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Αστυνομικού Σταθμού Πάφου, ο Δήμος Πάφου απευθύνει παράκληση προς όλους τους κατόχους αντικειμένων που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της πόλης της Πάφου να τα θέσουν στη διάθεση της επιστημονικής ομάδας η οποία εκπονεί τη μουσειολογική μελέτη προκειμένου να τύχουν αξιοποίησης για την ετοιμασία της μελέτης και αξιολόγησης για συμπερίληψη στα εκθέματα του Κέντρου.

Η παραλαβή και διαχείριση από την ομάδα των αντικειμένων, θα γίνει υπό όρους και συνθήκες που θα διασφαλίζουν την προστασία και ακεραιότητά τους.

Τα αντικείμενα ή οι συλλογές που θα δωρηθούν στον Δήμο, θα φέρουν συνοδευτικές πινακίδες στις οποίες θα μνημονεύονται οι δωρητές τους. Σε περίπτωση που κάτοχοι αντικειμένων επιθυμούν να τα δανείσουν για συγκεκριμένη περίοδο, θα μπορούν να τα παραχωρήσουν με το καθεστώς του μακροχρόνιου δανεισμού. Και σε αυτή την περίπτωση, θα αναγράφεται στη συνοδευτική πινακίδα το όνομα του δανειστή.

Ενδεικτικός κατάλογος αντικειμένων που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της πόλης της Πάφου

1.  ΄Εγγραφα / τεκμήρια (απολυτήρια από εκπαιδευτήρια, αλληλογραφία με σημαντικές προσωπικότητες, υλικό που σχετίζεται με σημαντικά γεγονότα, όπως λ.χ. τον Απελευθερωτικό Αγώνα, τις διακοινοτικές ταραχές, το Πραξικόπημα, την Τουρκική Εισβολή κ.ά.).

2.  Φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με γεγονότα/εκδηλώσεις, προσωπικότητες και δραστηριότητες από ένα ευρύ φάσμα.

3.  Οπτικοακουστικό υλικό που αφορά γεγονότα – σταθμούς στην ιστορία της Πάφου

4.  Βιβλία, ιδιόχειρα σημειώματα (χειρόγραφα), ημερολόγια, επιστολικό υλικό, τετράδια, χάρτες, σφραγίδες, αποδείξεις, εφημερίδες και περιοδικά εποχής, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, αφίσες, σκίτσα, προγράμματα πολιτιστικών/καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κ.ά.

5.  Δημοσιεύματα στον Τύπο γενικά για την Πάφο (ο,τιδήποτε σχετίζεται με ιστορικά γεγονότα).

6.  Αστικές και λαϊκές ενδυμασίες, μαθητικές στολές (ενδύματα, πηλήκια, σήματα) από διάφορες περιόδους.

7.  Ενδυμασίες από σχολικές θεατρικές παραστάσεις, έντυπα προγράμματα και σχετικές εκδόσεις.

8.  Σημαίες / λάβαρα, έπαθλα/βραβεία, τιμητικές πλακέτες, μετάλλια και άλλα μέσα τιμητικής διάκρισης.

9.  ΄Εργα Τέχνης από καταξιωμένους καλλιτέχνες της πόλης:  πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά κ.ά.

10. Συλλογές αρχαιοτήτων που κατέχονται νόμιμα: αγγεία, αγάλματα, σαρκοφάγοι, ψηφιδωτά, νομίσματα κ.ά.

11. Κειμήλια από τη Βυζαντινή Περίοδο που κατέχονται νόμιμα: χειρόγραφα, παλαίτυπα, εικόνες, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, άμφια, αντικείμενα μικροτεχνίας, γλυπτά, ξυλόγλυπτα κ.ά.

12. Κειμήλια – ενθυμήματα από τη συμμετοχή των Παφίων σε αγώνες του Ελληνισμού: παράσημα, διπλώματα αναγνώρισης υπηρεσιών κ. ά. (Ελληνική Επανάσταση, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Αγώνας Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 1959, Τουρκική Εισβολή κ.ά.)

13. Αντικείμενα από τον τομέα της μουσικής: όργανα, πεντάγραμμα, λιμπρέττα κ.ά.

Πρόσωπα για πληροφορίες – επικοινωνία

Στέλλα Σιέπη, τηλ. 26822496

Χαρούλα Πιστέντη, τηλ. 26822359

Ηλ. διεύθυνση: s.siepi@pafos.org.cy

Comments are closed.

Close Search Window