Το ανακαινισμένο κτιριακό σύμπλεγμα κοντά στο ιστορικό κέντρο της Πάφου μεταξύ των οδών Βασιλίσσης Όλγας, Κωνσταντίνου Κανάρη και Παύλου Χρυσάνθου είναι σήμερα ένας δημοφιλέστατος τόπος συνάντησης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες της πόλης. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα εβληματικότερα και ιστορικότερα κτίρια της Πάφου.

Ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος που βλέπουμε σήμερα, οικοδομήθηκε περίπου το 1860 για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο προσφέροντας καταλύματα σε ταξιδιώτες που μετακινιόντουσαν με άλογα, κάρα ή πεζή από επαρχία σε επαρχία. Ήταν γνωστό με το όνομα «Χάνι του Ιμπραήμ» ή Χάνι του Μπραΐμη, αποτελούσε ένα από τα τρία Χάνια που λειτουργούσαν τότε στην Πάφο. Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτήτης του ήταν ο Δημήτρης Χατζησεϊμένης και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Οθωμανού Μουσταφά Αχμέτ Ρασίτ, ο οποίος το ενοικίαζε στον ομόθρησκό του Κιαμήλη.

Ήταν ένα μεγαλόπρεπο, διώροφο κτίριο με εσωτερική αυλή, γύρω από την οποία  αναπτύσσονταν τα δωμάτια. Στο ισόγειο είχαν διαμορφωθεί στάβλοι για τα ζώα των ταξιδιωτών, ενώ τα καταλύματα βρίσκονταν στο ανώγειο. Εντός του Χανίου υπήρχαν επίσης, παντοπωλείο, καφενείο, μαγειρείο, καθώς και ένα εργαστήριο για το πετάλωμα των ζώων.

Το Χάνι λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι τα μέσα του 20ου αι., ενώ  στη δεκαετία του ’50, οι χώροι του μετατράπηκαν σε εργαστήρια. Ωστόσο, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, οι  αιματηρές διακοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου ’63 – ‘64, σηματοδότησαν την οριστική εγκατάλειψη του κτιρίου. Μαζί μ’ αυτό, ερήμωσε και ολόκληρη η γύρω περιοχή, η σημερινή Πάνω Πάφος.

Από το 2019 το Χάνι του Ιμπραήμ επαναλειτουργεί ανακαινισμένο, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το κτίριο διαιρείται σε τρεις τομείς, που επικοινωνούν με εσωτερική αυλή και εξυπηρετούν διαφορετικές χρήσεις. Ο ένας περιλαμβάνει χώρους εκδηλώσεων, ο δεύτερος εμπορικές δραστηριότητες και ξενώνες και ο τρίτος αίθουσες εκθέσεων, όπου στεγάζεται και η Δημοτική Πινακοθήκη. Τέλος, μια ξύλινη εξέδρα στον προαύλιο χώρο έχει τοποθετηθεί για υπαίθριες παραστάσεις.

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Κανάρη 40, Πάφος 8010, Κύπρος

Φωτογραφίες

Comments are closed.

Close Search Window