Πανεπιστήμιο του Πολίτη|

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Παρουσία εκατοντάδων πολιτών, άνοιξε χθες βράδυ στον Πολυχώρο «Αττικόν» ο κύκλος διαλέξεων του Δήμου Πάφου και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας.

Κύριος ομιλητής στην πρώτη αυτή διάλεξη ήταν ο Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή ή Ευκαιρία για τον άνθρωπο;».

Προλογίζοντας την διάλεξη, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για διαρκή αναζήτηση της γνώσης και της μάθησης από τον σύγχρονο άνθρωπο και σημείωσε ότι ο Δήμος Πάφου, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αυτή, έχει θέσει τα τελευταία χρόνια το θέμα της Παιδείας, με την ευρύτερη έννοια του όρου, ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.

Ο κ. Φαίδωνος κάλεσε επίσης τους δημότες της Πάφου να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή, τονίζοντας ότι είναι μέσα από την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή των πολιτών που θα επιτευχθεί ο στόχος της διάχυσης της γνώσης και της πνευματικής ανάπτυξης της κοινωνίας μας.

Τη διάλεξη του Πρύτανη Σωκράτη Κάτσικα ακολούθησε συζήτηση με υποβολή ερωτήσεων από το κοινό.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή ή Ευκαιρία για τον άνθρωπο;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοούντων μηχανών με χαρακτηριστικά ευφυούς συμπεριφοράς, με στοιχεία συλλογιστικής, μάθησης και προσαρμογής στο περιβάλλον. Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με άλλες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως τα κυβερνο-φυσικά συστήματα (cyber-physical systems), το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), η νεφοϋπολογιστική (Cloud computing), η μηχανική μάθηση (Machine Learning), οι τεχνολογίες επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων (Big Data) κα, στην παραγωγή, οδηγώντας στην ακόμη μεγαλύτερη αυτοματοποίησή της, αναφέρεται ως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Όπως κάθε ανάλογη αλλαγή μεγάλης κλίμακας στο παραγωγικό μοντέλο, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργεί προσδοκίες αλλά και ανησυχίες. Προσδοκίες μεγαλύτερης παραγωγικότητας, οικονομικής ανάπτυξης, βελτίωσης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, βελτίωση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του, μείωση της χειρωνακτικής εργασίας και άλλες. Ανησυχίες όπως την απώλεια θέσεων εργασίας, την αύξηση κοινωνικών ανισοτήτων, τη δημιουργία νέων κοινωνικών και οικονομικών διαστρωματώσεων, την απώλεια της ιδιωτικότητας του ατόμου, ηθικά ζητήματα και άλλα. Στη διάλεξη αυτή θα προσεγγίσουμε το θέμα από πολλές πλευρές, προσπαθώντας να δώσουμε μια όσο το δυνατό ολοκληρωμένη παρουσίασή του.

Βιογραφικό Πρύτανη:

Ο Σωκράτης Κ. Κάτσικας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1982), Master of Science in Electrical & Computer Engineering του University of Massachusetts at Amherst, Amherst, USA (1984) και Δρ Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1987). Από την 1η Φεβρουαρίου 2018 είναι Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Norwegian University of Science and Technology, Πρύτανης και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Προέδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Ελλάδας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της Ελλάδας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, της Εκτελεστικής Γραμματείας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) της Ελλάδας, μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών της Ελλάδας, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στις περιοχές της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και των εφαρμογών της θεωρίας εκτίμησης. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 230 επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 χρηματοδοτούμενα διεθνή και εθνικά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα στις περιοχές αυτές. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει, συν-συγγράψει ή επιμεληθεί την έκδοση 33 βιβλίων και έχει υπάρξει πρόεδρος ή μέλος της επιτροπής προγράμματος σε περισσότερα από 500 διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Comments are closed.

Close Search Window