Νέα & Ανακοινώσεις|

H χθεσινή έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των νομοσχεδίων που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία της νέας Σχολής  Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του Τ.Ε.Π.Α.Κ., η οποία θα στεγαστεί στην Πάφο μαζί με την Ακαδημία Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας Κύπρου, η οποία θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για επισιτιστικά και άλλα συναφή επαγγέλματα, επισφραγίζει με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τρία τελευταία χρόνια η Τοπική Αρχή  για τη λειτουργία μίας τουλάχιστον Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής στην πόλη μας.

Ο Δήμος Πάφου εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή, καθώς και την απόφαση του Σώματος να εγκρίνει την προσφορά μαθημάτων και στην αγγλική γλώσσα, γεγονός που θα επιτρέψει στην Σχολή να προσελκύσει φοιτητές από τις χώρες της περιοχής αλλά και ευρύτερα, διανοίγοντας έτσι νέες προοπτικές συνεργασίας με την Τουριστική Βιομηχανία τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την  παρουσία του American University of Beirut, το οποίο θα αρχίσει επίσης τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2023, του Pafos Innovation Institute και του Πανεπιστημίου Νεάπολις, θέτει δυναμικά την Πάφο στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η χθεσινή απόφαση της Βουλής λήφθηκε τρία ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, στις 9 Ιουλίου 2019, με τον τότε Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, παρουσία του  Υφυπουργού Τουρισμού   Σάββα Περδίου, του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, του  τότε Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Ανδρέα Αναγιωτού και αρμοδίων υπηρεσιακών. Ακολούθησε η εκπόνηση σχετικής μελέτης από τον Δήμο Πάφου μέσω της οποίας τεκμηριώθηκε η αξία, η σημασία και η οικονομική πτυχή της λειτουργίας της Σχολής στην Πάφο και η παρουσίασή της τόσο στον μετέπειτα Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου όσο και προσωπικά στον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έδωσε την πλήρη στήριξή του στην πρωτοβουλία αυτή. Η προσπάθειες και οι διεργασίες συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν με συνεχείς επαφές και διαβουλεύσεις μεταξύ του Δήμου Πάφου, του ΤΕΠΑΚ και του Υπουργού Παιδείας, οι οποίες κορυφώθηκαν στις  4 Νοεμβρίου 2021 με την τελετή Υπογραφής της Συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Πάφου και του ΤΕΠΑΚ.

Ο Δήμος Πάφου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων, καθώς και στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για τη στήριξή τους στην προσπάθεια αυτή. Δημόσιες ευχαριστίες εκφράζει επίσης προς τους τέως και νυν Υπουργούς Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη και Πρόδρομο Προδρόμου αντίστοιχα, τους τέως και νυν Πρυτάνεις του ΤΕΠΑΚ Ανδρέα Αναγιωτό και Παναγιώτη Ζαφείρη και στους συνεργάτες τους για τη στενή και γόνιμη συνεργασία τους, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ για την στήριξή του στην πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου, καθώς και προς όσους συνέβαλαν στην επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες ο Δήμος Πάφου οφείλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος συμμερίστηκε το όραμα του Δήμου Πάφου και συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίησή του.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος, θεωρώντας τη δημιουργία Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής στην Πάφο ως ζωτικής σημασίας εξέλιξη για το παρόν και το μέλλον της πόλης,  παραχώρησε στο ΤΕΠΑΚ κατάλληλο οικόπεδο, συνολικού εμβαδού 4.300 τ.μ., σε κεντρικό σημείο της πόλης και ανέλαβε την ανέγερση και ολοκλήρωση των σύγχρονων και με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές εγκαταστάσεων του μέχρι τον Ιούλιο του 2023, εξασφαλίζοντας για τον σκοπό αυτό τη χρηματοδότηση του Κράτους, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η Τοπική Αρχή παραχώρησε στο ΤΕΠΑΚ περιουσία πέρα των 8 εκατ. ευρώ, ενώ ενεργεί και για την δημιουργία φοιτητικών εστιών με κοινωνικά αποδεκτό ενοίκιο, καθώς και την εξασφάλιση παραπλήσιων τεμαχίων για τη μετατροπή τους σε χώρους στάθμευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window