Νέα & Ανακοινώσεις|

●Παράσταση στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου ●

Προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας

Η παραγωγή Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της συνεχίζει το ταξίδι της. Επόμενος σταθμός η Πάφος, στο Αρχαίο Ωδείο,την Τετάρτη 13 Ιουλίου.

***

Η πόλη της Θήβας νοσεί. Το ίδιο κι ο Οιδίποδας, κι ας μην το γνωρίζει ακόμα. Υπόσχεται, ενώπιον των πολιτών που έχουν προστρέξει κοντά του, να δώσει λύση ώστε να απαλλαγούν από το λοιμό που τους ξεκληρίζει. Πρόθεσή του είναι να φωτίσει, όμως η αλήθεια κρύβεται σε γκρίζες ζώνες και αφώτιστες περιοχές. Κάθε πρωτοβουλία του τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση του. Το κουβάρι λύνεται μεν, αργά, μεθοδικά, ωστόσο το απλωμένο νήμα του θα γίνει βρόχος. Κι όταν οι αποχρώσες ενδείξεις, τα μισόλογα και οι εικασίες γίνουν ξεκάθαρες αποδείξεις, το φως των αποκαλύψεων θα γίνει εκτυφλωτικό.

Σωτήρας και μίασμα, ευφυής ηγεμόνας μα και φονιάς του πατέρα του, άνθρωπος με πολιτική συνείδηση και προασπιστής των συμφερόντων του δοκιμαζόμενου λαού του, αλλά και ακούσιος αιμομίκτης. Ποιος είναι άραγε στ’ αλήθεια ο Οιδίποδας;

***

Ο Θανάσης Γεωργίου (Οιδίποδας) σε συνέντευξή του στο περιοδικό του ΘΟΚ «Μάσκα» (τεύχος 9), αναφέρει: «Στην τέλεια πλοκή του Οιδίποδα, ο ήρωας είναι ο ίδιος διώκτης και διωκόμενος. Η τραγική αλήθεια που κρύβεται στον Οιδίποδα είναι ότι ο ήρωας έπραξε ό,τι έπραξε εν πλήρη αγνοία. Η πτώση του δεν οφείλεται σε θεϊκή δύναμη, αλλά στην περιορισμένη γνώση του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ενδιαφέρεται να βρει τον δολοφόνο του Λαΐου και τον υπεύθυνο για το μίασμα που καταστρέφει τη Θήβα, αφού όλοι τον ξέρουν. Αυτό που απομένει είναι να βρει ο δολοφόνος τον εαυτό του. Πρόκειται στην ουσία για μια οδυνηρή πορεία από την άγνοια στην αλήθεια και την αυτογνωσία.

Ο Οιδίποδας, με εφόδια τη σκέψη και τη λογική, όλα αυτά τα εργαλεία δηλαδή που έχει θεοποιήσει ο άνθρωπος του δυτικού, κυρίως, κόσμου, προσπαθεί να δώσει απάντηση στο αιώνιο οντολογικό πρόβλημα του «ποιος είμαι». Συνειδητοποιεί πως το μυαλό του αποδεικνύεται αξιολύπητα αδύναμο – όχι μόνο για να αποφύγει τη μοίρα του, αλλά και για να βρει το νόημα πίσω από τη φρίκη της ύπαρξής του. Ποτέ δεν είδε τόσο καθαρά όσο τη στιγμή που έβγαλε τα μάτια του. Αυτός ο κλονισμός της ανθρώπινης βεβαιότητας -η πίστη ότι η αλήθεια βρίσκεται όχι σε αυτό που ξέρουμε, αλλά σε αυτό που δεν ξέρουμε- είναι ό,τι κρατάω από τη συνάντησή μου μαζί του».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου

Σκηνικό: Έλενα Κοτασβήλι

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Μουσική: ΜΜΜΔ

Κίνηση: Μιχάλης Αριστείδου

Μουσική διδασκαλία-Φωνητικά ηχοτοπία: Βασιλική Αναστασίου

Αγωγή λόγου: Αιμιλία Βάλβη

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Άντρια Ζένιου

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Δημήτρης Αντωνίου, Αιμιλία Βάλβη, Θανάσης Γεωργίου,

Ανδρέας Δανιήλ, Έλενα Καλλινίκου, Στέλιος Καλλιστράτης, Ζωή Κυπριανού,

Φοίβος Μαρκιανός, Γιάννης Μίνως, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Πολυξένη Σάββα,

Δρόσος Σκώτης, Λένια Σορόκου, İzel Seylani

Παράσταση

●Πάφος: Αρχαίο Ωδείο

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Έναρξη παράστασης: 21:00

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμές Εισιτηρίων: €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Χορηγοί Επικοινωνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window