Νέα & Ανακοινώσεις|

logo-pafos-municipality

Το νερό είναι ένας πολύτιμος και απαραίτητος πόρος για την επιβίωση μας και ως τέτοιο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την επάρκεια και την ποιότητα του. Ο Δήμος Πάφου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής ευθύνης του και αυτό αποδεικνύεται με την έναρξη της υλοποίησης του έργου «Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνης διαχείρισης και μέτρησης υδάτινων πόρων». Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Αρχίζει μια νέα εποχή για την προστασία της ποιότητας και της ορθής χρήσης του νερού.

Η περιοχή μας ταλανίζεται τόσο από παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας λόγω της γεωγραφικής της θέσης όσο και του φαινομένου της αλλαγής του κλίματος.  Το υδατικό ισοζύγιο, που ορίζεται ως η εξισορρόπηση της ζήτησης (ανάγκες) νερού και της διαθέσιμης ποσότητας νερού, είναι σημαντικό να υπολογίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αυτό βοηθάει το προς υλοποίηση έργο αφού θα μπορούν εύκολα να εντοπίζονται οι απώλειες του νερού λόγω μη ορατών βλαβών, λόγω υπομέτρησης, λόγω  μη εξουσιοδοτημένη κατανάλωση (παράνομη χρήση, κλοπή, παράνομες συνδέσεις, παράκαμψη μετρητών, κλπ.), λόγω σφαλμάτων ανάγνωσης μετρητών, καθώς και λόγω σφαλμάτων χειρισμού δεδομένων και σφαλμάτων τιμολόγησης.

Ο Δήμος Πάφου προχώρησε σε μια ολιστική και μοναδική για τον σχεδιασμό της Κύπρου λύση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών νερού με «έξυπνους μετρητές νερού», ένας αριθμός που ξεπερνά τις 27.000 μετρητές νερού.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους «έξυπνους μετρητές νερού» σημαντικούς για του δημότες;

Η χρήση έξυπνων υδρομετρητών επιτρέπει την υψηλή μετρητική ακρίβεια καθώς και τη συνεχή απομακρυσμένη (χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση) καταμέτρηση της κατανάλωσης του νερού. Η λήψη των μετρήσεων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο επιτρέπει τη ακριβή γνώση της ζήτησης του νερού  και τον άμεσο εντοπισμό διαρροών. Το κεντρικό σύστημα που θα εγκατασταθεί θα διαθέτει την απαραίτητη «εξυπνάδα» να μπορεί να αναγνωρίσει ότι η κατανάλωση του μετρητή ενός δημότη υποδεικνύει διαρροή. Ως εκ τούτου, ο δημότης θα ενημερωθεί και θα προχωρήσει έγκαιρα με την επιδιόρθωση της βλάβης του. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο σημαίνει πρώτα μεγάλη εξοικονόμηση στη απώλεια νερού και δεύτερο αποφυγή δυσάρεστων οικονομικών εκπλήξεων.

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό είναι τα ιστορικά δεδομένα κατανάλωσης που συλλέγονται. Αυτά τα δεδομένα, χωρίς να έχουν την πληροφορία του καταναλωτή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με την κατανάλωση νερού καθώς και σαν πολύτιμο εργαλείο για την ενημέρωση των κατοίκων για την αποφυγή της σπατάλης του νερού.

Η γνώση πληροφοριών για την κατανάλωση του νερού μας μπορεί να μας ευαισθητοποιήσει στην ορθότερη χρήση του. Ο Δήμος Πάφου αποκτά τα κατάλληλα υποστηρικτικά εργαλεία για την αποφυγή της σπατάλης, τη ορθολογική χρήση του νερού καθώς και στην βελτίωση της ποιότητας του. Το νερό, ως πολύτιμος και απαραίτητος πόρος για τον άνθρωπο, θα το διαχειριστούμε σωστότερα ώστε να μπορούμε διαχρονικά να λαμβάνουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες χωρίς το φόβο της επάρκειας και της ποιότητας του.

Γραφείο Έξυπνης Πόλης Δήμου Πάφου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close Search Window